Seuran tarpeet ja resurssit
Olosuhdeosaaminen on olosuhteiden kokonaisvaltaista hallintaa ja hyödyntämistä seuran resurssit huomioiden
Olosuhteiden kehittäminen on samankaltainen prosessi, kuin mikä tahansa muu seuratoiminnan kehitysprosessi. Kehitysprosessi tarvitsee käynnistyäkseen taustatietoa, tarvekartoitusta sekä seuran resurssien hahmottamista. Tarve voi tässä yhteydessä olla esimerkiksi tarve lisätilalle, nykyisen olosuhteen kehittäminen tai sen parempi saatavuus seuran käyttöön.
Oli kyseessä sitten isompi tai pienempi muutos, tämän sivun materiaalit antavat seuralle tietoa ja tukea muutoksen taustalle. Näitä taustatietoja voidaan hyödyntää myös vaikuttamistyössä, kun tarpeena on perustella muutostarvetta esimerkiksi seuran hallitukselle, kaupungin virkamiehelle tai yhteistyökumppanille.
1. Nykytilan ja tarpeiden tunnistaminen
Seuran nykytilan ja todellisten tarpeiden tunnistaminen ja peilaaminen toisiinsa on ensisijaisen tärkeää, jotta olosuhteiden kehittäminen on järkevällä pohjalla. Tässä taustatyössä toimintaympäristöä ei voida kuitenkaan unohtaa, sillä sidosryhmien toiminta vaikuttaa merkittävällä tavalla myös seuran toimintaedellytyksiin sekä mahdollisuuksiin.
Laaja ymmärrys nykytilasta sekä siihen johtaneista seikoista auttaa seuraa hahmottamaan kokonaistarpeensa sekä määrittelemään keskeiset kehittämistarpeet tulevaisuudessa. Tässä työstössä Olosuhdetyökalun "nykytilan tunnistaminen" on avuksi.
Olosuhdetyökalun "toimintaympäristö" -osio auttaa sen sijaan näkemään niitä uhkia ja mahdollisuuksia, jotka voivat joko heikentää tai parantaa seuran olosuhdetilannetta tulevaisuudessa. Tästä osiota seura voi saada myös vinkkejä siihen, mitkä sidosryhmät ovat toiminnan kannalta merkittävimpiä, ja kenen kanssa yhteistyötä kannattaisi tiivistää tulevaisuudessa olosuhteiden näkökulmasta.
Olosuhdetyökalu - nykytilan tunnistaminen (PDF)
Olosuhdetyökalu - toimintaympäristö (PDF)
Case - PNV, selvitys liikuntatilojen alustoista
Pakilan Voimistelijat tekivät vuonna 2016 taustaselvityksen voimistelijoiden käytössä olevien harjoitustilojen alustoista. Seuralla oli ennakkoon tuntuma, ettei kaikki käytössä olevat liikuntatilat täytä alustan osalta voimisteluharjoittelun kannalta välttämättömiä kriteereitä. Alustojen iskuvaimennusselvityksessä selvisi, että tämä piti paikkaansa.
Taustaselvitys oli hyvä tietopohja, kun seura alkoi edistämään voimistelijoiden olosuhteita Helsingissä. Tarvetta pystyttiin perustelemaan faktatiedoin sekä sidosryhmille että hankkeen tukijoille.
2. osaaminen
Seuralla tulee olla riittävä määrä osaamista niin olosuhdehankkeen suunnittelu- ja toteuttamisvaiheessa kuin myös sen jälkeen. Tiloja suunniteltaessa ja toteutettaessa merkityksellistä on itse lajin ja niiden olosuhdevaatimusten ymmärrys, mutta samaan aikaan varsinkin isommissa hankkeissa seurasta löytyvä talousosaaminen on ensiarvoisen tärkeää.
Lajin olosuhdeosaaminen jakautuu käytännön lajiosaamiseen, jonka myötä henkilöllä on osaamista miettiä, mitkä välineet, telineet yms. ovat seuran toiminnan määrän ja laadun kannalta välttämättömiä. Lajin olosuhdeosaamisen toinen puoli on laajempi ymmärrys lajiolosuhteiden rakentamisesta, telineiden sijoittamisesta ja erilaisista muista seikoista, jotka vaikuttavat tilan rakenteisiin.
Yleensä seurasta löytyy olosuhdeosaamisen käytännön lajiosaamista. Uusien olosuhteiden suunnittelu ja toteuttaminen on monille toimijoille kuitenkin hyvin kertaluontoinen asia, minkä takia ulkopuolista apua kannattaa pyytää esimerkiksi lajiliitosta tai hankkeita toteuttaneilta tahoilta.
Lajiliitot ja laitevalmistajat on hyvä ottaa mukaan suunnitteluvaiheessa riittävän aikaisessa vaiheessa varmistuakseen, että hankkeen rakennusaikataulu etenee oikeassa järjestyksessä. Esimerkiksi alastulomonttujen ja kiinnikkeiden tarkka sijainti, koko ja syvyys. Lajiliitosta kannattaa lisäksi tiedustella vastaavia toteuttamismalleja.
Erityisesti suurempia hankkeita suunnitellessa seurasta tulisi löytyä riittävää talousosaamista. Investointien kustannuslaskelma ja pidemmän aikavälin kannattavuuslaskelma ovat ainakin sellaisia, joiden tekemiseen vaaditaan vahvaa taloudellista ymmärrystä, mutta samaan aikaan myös seuran toiminnan tuntemusta. Isompien rakennushankkeiden osalta myös rakentamisen ja kiinteistöinvestointien ymmärrys on erittäin tärkeää.
Case - Seinäjoki, POP Pankki Areena
Seinäjoen Voimistelijoiden hallihankkeen toteuttamisen edellytys oli se, että seurasta löytyi riittävää talousosaamista. Pidemmän aikavälin kannattavuuslaskelman myötä seuran hallihanke on luotu taloudellisesti järkevälle pohjalle.
Seuralta löytyi valmiiksi jo jonkin verran lajien olosuhdeosaamista, mutta tämän tiedon vahvistamiseksi seura hyödynsi useita ulkopuolisia eri voimistelulajien olosuhdeosaajia hankkeen aikana.
3. Taloudelliset resurssit
Toimivat olosuhteet tukevat samanaikaisesti seuran liikuntatoimintaa, mutta ovat taloudellisesti ja toiminnallisesti järkevässä suhteessa seuran henkilö- ja talousresursseihin. Erityisesti ennen suurempia olosuhdehankkeita resurssit ja niiden saatavuus tulee varmistaa pidemmällä aikavälillä.
Taloudellisten resurssien riittävyyteen niin investointi- sekä käyttötalousvaiheessa vaikuttaa hankkeen suuruus sekä liikuntatilojen hallinnointimalli. Seuran omistaman tai hallinnoiman liikuntatilan kustannukset ovat pääosin kiinteitä kuukausittain, jolloin seuran tulee huomioida tämä omassa toiminnan suunnittelussa ja budjetoinnissa.
Hyvä ohjenuora seuran toiminnan ja talouden suunnittelussa on, että seuran tilillä tulisi olla aina noin 3-6kk puskuri, jolla voidaan kattaa hätätilanteessa toiminnasta syntyviä kiinteitä kuluja.
Lisätietoa käyttötalouden suunnittelusta