Hallinnointimallit ja liikuntatilojen verotus
Yhdistys on tuloverolain (22 §) mukaan yleishyödyllinen, jos se
- toimii yksinomaan ja välittömästi yhteiseksi hyväksi aineellisessa, henkisessä, sivellisessä tai yhteiskunnallisessa mielessä
- sen toiminta ei kohdistu vain rajoitettuihin henkilöpiireihin
- se ei tuota toiminnallaan siihen osallisille taloudellista etua osinkona, voitto-osuutena taikka kohtuullista suurempana palkkana tai muuna hyvityksenä.
Yleishyödyllisen yhdistyksen tulee sääntöjensä lisäksi myös tosiasiallisesti toimia yksinomaan ja välittömästi yleiseksi hyväksi, mutta se voi harjoittaa myös muuta kuin yleishyödyllistä toimintaa, kuten esimerkiksi vähäistä läheisesti yleishyödylliseen tarkoitukseen liittyvää elinkeinotoimintaa (pienimuotoinen tuotteiden myynti tai muu vähäinen toiminta, jolla rahoitetaan toimintaa) ilman että yleishyödyllisyys-status menetetään. Tällä tarkoitetaan sitä, että suurin osa tuloista tulee yleishyödylliseksi katsottavasta toiminnasta.
Olosuhteita tai toimintaa kehittäessä seuran yleishyödyllisyys-status voi olla joskus haasteena arvolisäverotuksen sekä muiden tekijöiden näkökulmasta. Tällöin toiminnan osittainen yhtiöittäminen voi tulla kysymykseen. Käytännössä yhtiöittämisessä perustetaan osakeyhtiö, jonka alla veroalaista toimintaa harjoitetaan. Yhtiöittämisellä voidaan varmemmin turvata yhdistyksen yleishyödyllinen status, kun kaikki veronalainen elinkeinotoiminta harjoitetaan osakeyhtiössä ja varsinainen yleishyödyllinen toiminta puolestaan yhdistyksessä.
Lisätietoa toiminnan yhtiöittämisestä sekä liikuntatilojen verotuksesta (PDF)
Case - Seinäjoki, POP Pankki Areena
Yhtiöittäminen on mahdollistanut Seinäjoen Voimistelijoiden käytössä olevan voimisteluhallin järkevän taloudellisen ja hallinnollisen toiminnan. Yhtiöittämisen myötä vuokratilan todellinen taloudellinen vastuu on perustetulla osakeyhtiöllä. (video lisätään loppuvuoden aikana)