Seura liikuntatilojen vuokraajana ja hallinoijana
Tilojen vuokraus yksityiseltä toimijalta tai omistaminen on mahdollista, mikäli kunnalliset tai muut alueen liikuntatilat eivät ole riittäviä toiminnan toteuttamiseksi. Seuran on mahdollista vuokrata jo valmiiksi liikuntatilana olevaa tilaa tai vaihtoehtoisesti jokin muussa käytössä ollut kiinteistö tai tila voidaan muokata liikuntakäyttöön sopivaksi.
Tilan vuokraus sitoo seuran vuokraamaan tilaa sopimuksen mukaisesti (yksittäiset käyttövuorot, yhden vuoden käyttövuorot, pidempi esim. 5v. vuokrasopimus). Sopimuksen pituuteen vaikuttaa esimerkiksi tilaan tehdyt mahdolliset muutostyöt. Tilan vuokraaminen on omistamista riskittömämpi vaihtoehto, sillä kiinteistön kunnossapitovastuu on sen omistajalla.
Tilan vuokraus ei ole kuitenkaan yksinkertainen päätös, sillä se voi vaikuttaa merkittävällä tavalla seuran talouteen, toimintaan ja muiden resurssien käyttöön. Vuonna 2019 toteutetussa tapaustutkimuksessa (Mäkinen, 2019) on tutkittu erilaisia toteutusmalleja sekä niiden vaikutuksia seurojen toimintaan.
Alla olevat mallit toimivat sovellettuna myös siinä tapauksessa, mikäli seura (ry tai oy) omistaa liikuntatilan.
1. Seura (ry) vuokraa yksittäisiä vuoroja yksityiseltä toimijalta tai toiselta urheiluseuralta
Toteuttamistapa: Seura vuokraa yksittäisiä vuoroja viikossa voimisteluun sopivasta tilasta. Vuokrasopimus voi kattaa esimerkiksi yksittäisen viikonlopun tai vaikka koko kauden muutamat viikkovuorot. Vuokrasopimus solmitaan seuran ja tilan hallinnoijan / omistajan välille. Mikäli seura vuokraa vuoroja tilan alv-velvolliselta toimijalta, se maksaa tästä tilapäisestä vuokrauksesta 10%:n arvolisäveron.
Milloin toimiva malli: Seuralla on tarve lisävuoroille muiden vuorojen oheen tai vaihtoehtoisesti toiminta on sen verran pientä, ettei tilan hallinnointi olisi järkevää käyttökapasiteetin kannalta.
Huomioita: Sopimuksessa kannattaa tarkkaan sopia siitä, onko seura velvollinen maksamaan tilavuokrat, mikäli tilaa ei voida käyttää tilan omistajasta tai vuokraajasta riipumattomista syistä (esim. koronatilanne).
2. Seura (RY) vuokraa tilan / kiinteistön ja muokkaa liikuntatilaksi
Toteuttamistapa: Seuran (ry) vuokratessa tilan, vastuu hallinnoinnista, taloudesta sekä kokonaisuudesta on seuran toimijoille (hallitus, työntekijät). Vuokraussuhde solmitaan suoraan tilan omistajan tai hallinnoijan kanssa (mikäli seura alivuokralaisena). Mikäli tilassa tapahtuvia muutostöitä varten tarvitaan rakennus-/ toimenpidelupa, tämän hankinta tulisi olla kiinteistön omistajan vastuulla. Kiinteistön rakenteellisista muutostöistä ja vastuutahosta tulee sopia erikseen.
Sopivan tilan löytämiseksi voi hyödyntää esimerkiksi seuraavia tahoja: kunta / kaupunki, paikalliset kiinteistövälittäjät, suuremmat kiinteistönomistajat (esim. eläkeyhtiöt), yksityiset rakennuttajat, suuret kiinteistöhuoltoyritykset (tiedossa voi olla vapaaksi tulevia tiloja, jotka eivät ole vielä vapailla markkinoilla).
Milloin toimiva malli: Seuralla laaja tarve voimistelutiloille, tilojen käyttöaste saadaan omalla toiminnalla järkevälle tasolle, tila on pääasiassa yleishyödyllisessä käytössä, tilaa ei ole tarpeen merkittävällä tavalla vuokrata ulospäin, tilaan ei tehdä merkittävällä tasolla hankintoja (ei hyötyä ALV-vähennyksistä), seuralla ei ole tarpeen myydä toimintaa merkittävällä tavalla jäsenistön ulkopuolelle
Huomioita: Seuran säännöt tulee varmistaa ennen vuokrasopimuksen tekemistä. Sallivatko säännöt tilan vuokraamisen seuran nimissä? Tai vaikuttaako tilan vuokraus niin merkittävällä tavalla talouteen, että asiaa tulisi käsitellä hallituksen lisäksi esim. vuosikokouksessa?
Case - JNV-halli, Jyväskylä
Jyväkylän Naisvoimistelijat (ry) on vuokralla 1250m2 kiinteistössä. Tila on vuokrattu yksityiseltä toimijalta, ja muutettu liikuntakäyttöön vuonna 2016. Seura on tilan pääkäyttäjä eikä sitä merkittävällä tavalla vuokrata seuran ulkopuolisille toimijoille.
Tilan suuremmat muutostyöt kuten väliseinien rakentaminen on tehty kiinteistön omistajan toimesta. Seuran vastuulla oli lattioiden, pienvälineistön yms. hankinta.
3. OY vuokraa tilan / kiinteistön ja muokkaa liikuntatilaksi
Toteuttamistapa: Osakeyhtiö, jonka seura omistaa joko kokonaan itse tai yhdessä jonkun toisen tahon kanssa, vuokraa tilan sen omistajalta. Osakeyhtiö jälleenvuokraa tämän jälkeen salivuoroja seuralle ja mahdollisesti myös muille toimijoille. Vastuu tilan hallinnoinnista ja taloudesta on osakeyhtiöllä. Yhtiöittämisen kautta seura voi myös turvata oman yleishyödyllisyys-statuksena.
Mikäli tilassa tapahtuvia muutostöitä varten tarvitaan rakennus-/ toimenpidelupa, tämän hankinta tulisi olla kiinteistön omistajan vastuulla. Kiinteistön rakenteellisista muutostöistä ja vastuutahosta tulee sopia erikseen.
Sopivan tilan löytämiseksi voi hyödyntää esimerkiksi seuraavia tahoja: kunta / kaupunki, paikalliset kiinteistövälittäjät, suuremmat kiinteistönomistajat (esim. eläkeyhtiöt), yksityiset rakennuttajat, suuret kiinteistöhuoltoyritykset (tiedossa voi olla vapaaksi tulevia tiloja, jotka eivät ole vielä vapailla markkinoilla).
Milloin toimiva malli: Seuralla laaja oma tarve voimistelutiloille, tilaa vuokrataan merkittävällä tavalla myös seuran ulkopuolisille toimijoille, seuralla on aikomuksena merkittävällä tavalla tehdä muutostöitä tilassa tai hankkia telineitä / välineitä / mattoja (voidaan hyödyntää alv), talouden kannalta toiminnan myyminen seuran jäsenistön ulkopuolelle järkevää --> mahdollisuus toteuttaa osakeyhtiön kautta
Huomioita: Seura voi toimia joko yksin tai yhdessä jonkun muun toimijan (esim. toinen seura, kaupunki, yritys) osakeyhtiön omistajana. Seuran ja oskeyhtiön välisen tilavuokrauksen vuokraussopimuksen tilapäisyydellä vs. pitkäikäisyydellä on vaikutusta arvolisäverotukseen.
Lisätietoa yhtiöittämisestä ja liikuntatilan verotuksesta
Lisätietoa tilan muuttamisesta liikuntatilaksi
Case - Talent Training Center, Turku
Talent Training Center on erityisesti joukkuevoimistelijoiden ja rytmisten voimistelijoiden käyttöön suunniteltu voimistelutila Turussa. Tilassa on päävuokralaisena Talent Halli oy, joka vuokraa tilaa eteenpäin urheilijoille ja seuroille.
Tilojen pääkayttäjä on voimisteluseura Lahjan Tytöt, jonka rinnalle osakeyhtiö on perustettu tiloja vuokraamaan sekä hallinnoimaan. Toteutusmalli mahdollistaa tilojen eteenpäin vuokrauksen ilman, että se vaarantaisi seuran (ry) yleishyödyllisyysstatusta.
Kuva: Talent Training Center
4. RY tai OY vuokraa heitä varten rakennetun tilan
Toteuttamistapa: Erillinen yksityinen toimija rakentaa liikuntatilan, jonka vuoroja seura (ry) tai oy vuokraavat. Tilat rakennetaan suoraan seuran tarpeisiin, ja kokonaisuus voi sisältää myös esimerkiksi muiden lajien tiloja. Tilojen vuokraus (tilapäinen vs. pitkäikäinen) ja hallinnointimalli sovitaan erikseen omistajan kanssa. Tällä on vaikutusta arvolisäverotukseen ja sekä vähennyksiin.
Ehdotus liikuntatilan toteuttamisesta voi tulla joko rakentajalta tai seuralta. Kokonaisuus voi rakentua joko yhteistyössä paikallisen rakennusfirman tai vaihtoehtoisesti suuremman valtakunnallisen toimijan kanssa. Tällaisissa kokonaisuuksissa yhteistyö jonkin toisen liikuntatoimijan kanssa voi olla järkevää sekä taloudellisista että toiminnallisista syistä.
Milloin toimiva malli: Kokonaisuuden toteuttajaksi löytyy sopiva toimija, seura on valmis sitoutumaan tilaan pitkäksikin aikaa, seuralta löytyy aikaa ja asiantuntemusta olla mukana tilan suunnittelu- ja toteuttamisvaiheessa,
Huomioita: Seuran säännöt tulee varmistaa ennen vuokrasopimuksen tekemistä. Sallivatko säännöt tilan vuokraamisen seuran nimissä? Tai vaikuttaako tilan vuokraus niin merkittävällä tavalla talouteen, että asiaa tulisi käsitellä hallituksen lisäksi esim. vuosikokouksessa?
Case - POP Pankki Areena, Seinäjoki
POP Pankki Areena on Seinäjoella sijaitseva voimisteluhalli, jonka yhteydestä löytyy myös tilat padelin harrastamiseen. Tilat omistaa ja on rakentanut paikallinen rakennusliike Elkku oy. Kiinteistö on valmistunut vuonna 2020.
Voimistelutilojen päävuokralainen on Seinäjoen Voimistelijoiden omistama osakeyhtiö, joka vuokraa tilaa seuralle sekä muille toimijoille. Hallinnointimalli mahdollistaa tilojen vuokrauksen eri toimijoille ilman, että se vaarantaisi esimerkiksi seuran yleishyödyllisyysstatusta.