Yleistä liikuntatilojen suunnittelusta ja rakentamisesta
Liikuntapaikkarakentaminen on erityisrakentamista, joka on sen tilaajalle yleensä kertarakennuttamista, johtuen liikuntatilojen mukautumisesta eri lajien sekä toiminnan tasojen tarpeeseen. Pääperiaate liikuntatilojen suunnittelussa ja toteuttamisessa on, että toteutus perustuu todelliseen tarpeeseen kuitenkin niin, että liikuntapaikat ovat kaikkien saavutettavissa toimintakyvystä riippumatta.
Liikuntatilojen rakennesuunnittelu sekä rakentaminen kuuluu aina ammattilaisille, minkä takia sopivien kumppaneiden valinta on äärimmäisen tärkeää. Rakentamiseen liittyy sellaisia lupa-, sopimus- sekä rakennusvalvonta-asioita, joiden hoitaminen on hyvä sopia ammattilaisten hoidettavaksi.
Suomessa on yleistynyt myös muussa käytössä olevien kiinteistöjen tai tilojen muuttaminen liikuntatiloiksi. Lisätietoa tällaisesta muutoksesta löytyy TÄÄLTÄ.
Rakennushankkeen vaiheet
Rakennushanke jaotellaan yleensä peräkkäisiin vaiheisiin, joka mahdollistaa päätöksenteon hankkeen oikeissa vaiheissa. Mikäli hankkeessa on mukana runsaasti ulkopuolisia ammattilaisia, jaottelu helpottaa kokonaisuuden hallintaa. Mikäli hankkeen toteuttajalla ei ole valmiiksi ammattiosaajaa hankkeen takana, rakennuttajakonsultin palkkaus varhaisessa vaiheessa on suositeltavaa.
Alla oleva rakennushankkeen vaihekaavio soveltuu pienin muutoksin sekä kokonaan uuden kiinteistön rakentamiseen että tilan käyttötarkoituksen muutoshankkeisiin. Tällöin kokonaisuus tehdään todennäköisesti pienemmässä mittakaavassa, mutta kaikki vaiheet tulee kuitenkin käydä tarkoin läpi.
1. Tarveselvitys
Tarveselvityksestä vastaa liikuntatilojen tuleva omistaja tai käyttäjä. Selvityksen tavoitteena on havainnollistaa millainen liikuntatila on tarpeen erilaisten käyttäjäryhmien näkökulmasta. Tarveselvityksessä perustellaankin tilanhankinnan tarpeellisuus, kuvataan alustavasti tarvittavat tilat, rakenteet ja niille asetettavat vaatimukset. Kuntavetoisissa hankkeissa seuran on oleellista olla tässä selvitysvaiheessa mukana, jotta käyttäjäryhmän tarpeet tulee kuulluksi.
Tarveselvitysvaiheessa idoita erilaisista toteuttamismalleista olisi hyvä olla vielä useita. Niiden tarkastelu rinnakkain voi auttaa hahmottamaan eri vaihtoehtojen hyvät ja huonot puolet. Ensimmäinen mieleen tullut toteuttamismalli ei ole välttämättä aina se paras!
Tarveselvityksessä käydään läpi:
- Liikuntatilan tulevan käyttäjän / käyttäjien toiminnan ja nykyisten olosuhteiden tilanne
- havainnollistetaan hankkeen edellytykset
- tilatarpeen kuvaus (määrä & laatu)
- vaihtoehtoisten toteuttamismallien etsintä
- taloudelliset reunaehdot & tavoitteet
Seuran tarpeiden ja resurssien tunnistaminen
2. Hankesuunnittelu
(Pienissä ja selkeissä hankkeissa voidaan yhdistää edelliseen, jolloin tuloksena syntyy suoraan hankesuunnitelma.)
Hankesuunnitelma tarkentaa ja selventää tarveselvityksen ajatukset todellisiksi vaatimuksiksi. Hankesuunnitelman tulisi olla sen verran tarkka, että tilan suunnittelijan on mahdollista tämän pohjalta alkaa tekemään ensimmäisiä rakennussuunnitelmia. Hankesuunnitelman pohjalta pehdään päätös investoinnista
Esimerkkimalli hankesuunnitelmasta (pdf)
3. Rakennussuunnittelu
Rakennussuunnittelussa tilasta suunnitellaan paras mahdollinen kokonaisuus annettujen reunaehtojen ja resurssien puitteissa. Rakennussuunnitteluvaihe jakaantuu kahteen osioon:
Luonnossuunnitteluvaihe = valitaan ja määritellään kohteen suunnitteluratkaisu, tekniset järjestelmät sekä toteutustapa.
Toteutussuunnitteluvaihe = määritellään hankkeen urakointitapa, laaditaan hankinta-asiakirjat ja -piirustukset, valmistellaan hankinnat ja tehdään rakentamispäätös sekä solmitaan urakkasopimukset.
Rakennussunnitteluvaiheesta vastaa pääosin rakennussuunnittelija, joka voi toimia myös hankkeen pääsuunnittelijana. Urakan toteutusmuodolla tarkoitetaan sitä tapaa, jolla hanke toteutetaan ja kilpailutetaan, suunnitellaan sekä viedään läpi. Urakan toteutusmuotojen sopimuksissa on eroja esimerkiksi vastuisiin liittyen.
Lisätietoa urakka- ja toteutusmuodoista
4. Rakentamisvaihe
Rakentamisvaiheessa rakennussuunnitelma toteutetaan valmiiksi liikuntahalliksi. Rakennusvaiheen vastuu on valitulla rakentajalla / urakoitsijalla. Tästä huolimatta kiinteistön rakennuttajan tai käyttäjän on hyvä seurata rakennusvaihetta sekä varmistaa, että kaikki suunnitellut elementit toteutetaan toivotulla tavalla.
Rakentamisvaihetta seuraa vastaanottovaihe, jolloin selvitetään, vastaako toteutus sopimusasiakirjojen sisältöä. Vastaanottovaihe tulee tehdä huolella, sillä se vaikuttaa mahdollisiin korjaus- ja korvausasioihin.
Rakennustieto.fi - liikuntapaikkajulkaisut
Liikuntapaikkarakentamisen suunta-asiakirja