Tilojen kalustus - koulut ja varhaiskasvatus
Motorisia perustaitoja kehittävä temppurata
Moision liikuntahallista Lempäälästä löytyy monipuolisesti harrastevoimistelun käyttöön soveltuvaa voimistelukalustusta. Videolla näkyy yksi malli, kuinka erilaisia patjoja, telineitä ja moduuleita voidaan hyödyntää radan muodossa.
Parhaassa tapauksessa radalla lapsi tai nuori pääsee kehittämään tasapaino-, liikkumis- ja käsittelytaitoja.
Koulujen ja varhaiskasvatuksen liikuntasalien sekä muiden liikuntatilojen voimistelukalustus sisältää yleensä muutamien kiinteiden ratkaisuiden lisäksi siirrettäviä telineitä, patjoja ja moduuleita. Nämä vaativat hyvät varastointimahdollisuudet ja riittävästi tilaa. Moduulit ja telinemallit päivittyvät säännöllisesti, joten uudenlaisia vaihtoehtoja kannattaa selvittää kalustetoimittajilta.
Tämän sivun kalustuslistauksissa on huomioitu ensisijaisesti kouluissa, päiväkodeissa ja seuroissa tapahtuva lasten ja nuorten harrastevoimistelu. Eri kilpalajien kalustustarpeet löytyvät erikseen niiden ohjeistuksista.
Liikuntatiloihin sijoitettavat kiinteät kalusteet:
1. Puolapuut 10 - 12kpl / tila |
2. Köydet 3 - 10kpl / tila |
3. Renkaat 2 - 5 paria / tila, ns. korkeussäätöiset |
4. Rekit 1 - 2kpl / tila |
5. Peili, yhdellä seinustalla |
6. Kiinteä äänentoistojärjestelmä |
Siirrettävä voimistelukalustus
Siirrettävä irtokalustus lisää liikuntatilojen monipuolisuutta sekä innostaa perheitä ja lapsia liikkumaan. Telineitä, moduuleita ja patjoja valitessa tulisi huomioida seuraavat seikat, jotta kalustus vastaa tarvetta ja on käytettävissä:
1. Käyttäjien ikäryhmä; telineet ja välineet on tyypillisesti mitoitettu eri kokoisille lapsille/käyttäjille. Tilausvaiheessa on hyvä huomioida, että tilattava teline sopii kokonsa puolesta suunnitelluille kohderyhmille.
2. Monipuoliset käyttömahdollisuudet; Kalustuksen monikäyttöisyys erilaisille ryhmille tulee huomioida. Liikuntatiloihin on järkevää hankkia sellaisia telienitä/välineitä, joita on helppo käyttää yhdessä (huomioi esim. erilaiset tarrakiinnitykset). Telineiden käytön ja yhdistelyn variointi on järkevää ja lisää innostusta harjoitteluun.
3. Telineiden ja välineiden siirrettävyys; osa telineistä/välineistä saattavat olla haastavia siirtää kokonsa tai painonsa takia. Tästä syystä on järkevää hankkia helposti siirrettäviä telineitä/välineitä, joiden siirtämiseen ei tarvita useita aikuisia. Joissakin tapauksissa esimerkiksi patjakärryn hankinta voi olla järkevää.
4. Kestävyys; koulun ja voimisteluseuran käyttöön on järkevää hankkia telineitä/välineitä, jotka sopivat isojen käyttäjäryhmien jatkuvaan käyttöön. Kotikäyttöön soveltuvat kalusteet eivät välttämättä täytä tätä kriteeriä.
Voimisteluvälineiden ja -telineiden valmistajiin ja myyjiin voi tututua täältä.
Airtrack
Airtrack eli ilmavolttirata toimii hyvänä alustana erilaisiin akrobatialiikkeisiin sen jouston takia. Se vaimentaa isompiakin tärähdyksiä sekä antaa ponnistuksiin vauhtia. Airtrackejä löytyy monen kokoisia, mutta kouluihin ja muihin liikuntatiloihin soveltuu hyvin 6 - 12m pitkä ja noin 2m leveä rata.
Airtrack täytetään ilmalla ja sen täyttö sekä tyhjennys vie jonkin verran aikaan. Parhaassa tapauksessa radan säilytys voidaan toteuttaa niin, ettei sitä tarvitse joka kerta tyhjentää.
Hyppyteline soft
Pehmeän hyppytelineen etuosa on muotoiltu kaarevaksi, joten teline soveltuu esimerkiksi erilaisten trampettihyppyjen tekemiseen. Osaan malleista on saatavissa mukaan korotuspaloja, jonka avulla telinettä voi hyödyntää soveltuvasti eri ikäisten kanssa.
Hyppytelinettä voi yhdistää harjoittelussa esimerkiksi muiden palikoiden, trampetin, hyppylaudan ja alastulomattojen kanssa.
Kuperkeikkamatto / -kiila
Kuperkeikkamatto / -kiila toimii apuna etu- ja takaperinkuperkeikan harjoittelussa. Kolmiopatjaa voi hyödyntää myös monenlaiseen taitoharjoitteluun esim. arabialainen, flikki. Osassa kiiloista löytyy erillinen aukko päälle.
Kuva: Dinox
Pisara-moduuli / flikki harjoitusmoduuli
Pehmeä pisaran muotoinen harjoitusmoduuli on suunniteltu erityisesti takaperin puolivoltin sekä käsinseisonnan turvallisempaan harjoitteluun.
Pisara-moduulissa on yleensä erilliset kädenotteet ohjaajalle/opettajalle, joka voi säädellä pisaran kallistumista ja auttaa samalla lasta liikkeiden suorittamisessa.
Kuva: RS-parks
Muut moduulit ja palikat
Välinetoimittajien valikoimissa on runsas määrä erimuotoisia moduuleita, joita voi hyödyntää harjoittelussa. Näistä erityisesti voimistelukaari sekä laatikon muotoiset pehmopalikat ovat hyviä yhdistettynä muihin telineisiin.
Palikoiden avulla eri pituisten ihmisten on mahdollista hyödyntää samoja telineitä. Palikoita voidaan hyödyntää telineille nousemiseen, niille voidaan laskeutua trampetiltä tai niiden yli kiipeämisiä voidaan varioida.
Nojapuut / mini eritasonojapuut
Kevyesti siirreltävät ja ilman vaijereita paikallaan pysyvät mini eritasonojapuut ja nojapuut toimivat erityisesti lasten harjoittelussa. Molempien alla tulisi aina olla erillinen alastulopatja / -patjoja.
Nojapuista on saatavissa malleja, jotka pystyy taittamaan pienempään tilaan sopivaksi ( oikealla olevat nojapuut löytyvät yllä olevassa kuvassa käyttövalmiina).
Trampetti / Booster Board
Trampetti antaa hyppijälle voimaa ponnistaa erilaisissa hypyissä. Booster board on hyppylautamallisena trampettina turvallinen niin aloittelijoille kuin kokeneemmillekin harjoittelijoille.
Kuva: Eurotramp
Harjoituspuomi
Voimistelun harjoituspuomi on loistava teline tasapainon harjoittamiseen. Harjoituspuomeista erityisesti pehmeät ja matalat soveltuvat myös koulujen ja päiväkotien käyttöön. Matalan puomin alle voidaan sijoittaa ohuita voimistelumattoja. Perinteinen voimistelupenkki voi myös toimia puomina, mikäli se käännetään leveämpi puoli alaspäin.
Puomilla tasapainoiluun voi myös hyvin yhdistää erilaisia välineen käsittelyharjoituksia.
Alastulopatjat / -matot
Alastulomattoja ja -patjoja hyödynnetään monipuolisesti ei voimistelutelineiden ja välineiden kanssa. Patjat mahdollistavat turvallisen alastulon hypyistä ja tempuista. Eri paksuisia alastulomattoja ja -patjoja tulisi löytyä liikuntasalista reilusti. Patjojen ja mattojen lukumäärä ja laatu määräytyvät liikuntasalin muun kalustuksen pohjalta.
Patjojen kuljetusta liikuntasalin ja välinevaraston välillä voi auttaa patjakärry. Paksuja patjoja on mahdollista säilyttää myös liikuntasalin puolella esimerkiksi erillisessä "patjahississä".
Rulla- / akrobatiamatto
Rullattava ja huopapintainen akrobatiamatto toimii alustana kuperkeikkojen ja muiden akrobatialiikkeiden harjoittelussa. Rullamatto on usein myös hyvä alusta erilaisten moduulien ja palikoiden alle. Rullattava matto voidaan säilöä pieneen tilaan, kun sitä ei käytetä.
Yksittäisen maton suositeltava koko 14m x 2m tai 6m x 1m ja paksuus 35 - 40mm. Kuvassa harmaita huopapintaisia 2m leveitä rullamattoja on kiinnitetty toisiinsa tarranauhan avulla.