Voimistelu muissa liikuntatiloissa
Voimistelu on yksi parhaista tavoista oppia ja kehittää monipuolisesti motorisia perustaitoja, mikä kannattaa huomioida myös erilaisia liikuntatiloja suunniteltaessa. Osittain kiinteät tai kokonaan muuntojoustavat ratkaisut mahdollistavat samaan aikaan eri ikäisten voimisteluharjoittelun seuroissa, kouluissa ja päiväkodeissa sekä voivat olla hyvä lisä oheisharjoittelun näkökulmasta.
Muita kuin kilpaurheilun harjoitustiloja suunniteltaessa tiloja ja kalustusta voidaan varioida hyvinkin paljon kohderyhmän ja todellisen tarpeen mukaan. Suunnitteluvaiheessa apua kannattaakin kysyä paikallisesta voimisteluseurasta, Voimisteluliitosta tai laitetoimittajilta.
Case - Hämeenkylän liikuntahalli
Vantaalle vuonna 2020 valmistunut Hämeenkylän liikuntahalli palvelee samaan aikaan useiden lajiryhmien toimintaa. Neljään osaan jaettava liikuntahalli on suunniteltu erityisesti sisäpalloilujien sekä voimistelun tarpeisiin kuitenkin niin, että koulupäivien aikaan tila on hyvin koululaisten hyödynnettävissä.
Voimistelutoiminnan osalta tilassa on mahdollista järjestää joukkuevoimistelun, rytmisen voimistelun, ryhmäliikunnan ja telinevoimistelun harrasteryhmien toimintaa.
1. Lasten ja nuorten harrastevoimistelu
Lasten ja nuorten harrastevoimistelu on kouluissa, päiväkodeissa ja seuroissa tapahtuvaa toimintaa, jossa hyödynnetään pääosin koulujen ja päiväkotien liikuntatiloja sekä muita harrastetoimintaan soveltuvia tiloja. Toimintaan tarvittavan välineistön saatavuus sekä välineiden oikea koko on oleellista tällaisessa toiminnassa olosuhteiden näkökulmasta.
Ohjeellinen tilatarve henkilöä kohti harrastevoimistelussa on yleensä noin 7 - 10m2 kuitenkin niin, että tilantarve kasvaa lapsen kasvaessa. Ohjeellinen vapaa korkeus harrastevoimistelutilassa on vähintään 4m.
Suurempia liikuntatiloja on tarvetta yleensä jakaa pienempiin osiin lasten ryhmissä käytön tehostamisen sekä ryhmien hallinnan kannalta. Jakamisessa on huomioitava muun muassa:
- Jaettujen tilojen äänenvaimennus
- Äänentoiston toimivuus jaetuissa tiloissa
- Varastotilojen saatavuus ja käytettävyys erikseen jokaisesta jaetusta tilasta
- Tilojen erilliset valaistusmahdollisuudet
Lasten ja nuorten harrastevoimistelussa erilaisten välineiden saatavuus on olennaista toiminnan toteuttamisen kannalta. Ratkaisut voivat olla osittain kiinteitä, mutta myös kokonaan muuntojoustavat ratkaisut ovat mahdollisia. Kiinteän kalustuksen sekä irtovälineiden tarve on selvitettävä ja suunniteltava yhteistyössä tulevien käyttäjaryhmien kanssa.
Irtotelineiden ja -välineiden säilyttämistä varten tarvitaan riittävän suuri varastotila.
Harrastevoimistelun kiinteä- ja irtokalustus
Muun liikuntatilan yhteydessä oleva telinetila
Muun liikuntatilan yhteydessä oleva taitosali
2. Aikuisten kunto- ja harrasteliikunta
Aikuisten kunto- ja harrasteliikunta painottuu Voimisteluliiton alaisissa jäsenseuroissa aikuisten ryhmäliikuntaan sekä ikääntyneiden kuntoliikuntaan. Tämänkaltaista toimintaa voidaan järjestää liikunta- ja monitoimihalleissa, tanssisaleissa sekä muissa liikuntatiloissa, joissa on käytettävissä riittävästi tilaa sekä sopivaa välineistöä.
Ohjeellinen tilatarve aikuisten kunto- ja harrasteliikuntaan on noin 10m2 per harrastaja. Ryhmäkoot vaihtelevat yleensä 10 - 50 henkilön välillä. Tilan vapaan korkeuden tulisi olla vähintään 4m. Tilamitoituksessa tulee huomioida myös ohjaajan tarvitsema tila.
Liikuntatilan lattian tulee olla alue- tai yhdistelmäjoustava puulattia. Synteettiset lattiamateriaalit ovat haastavia erityisesti tanssillisempien tuntien näkökulmasta.
Tilasuunnittelussa tärkeitä lähtökohtia ovat tilan muunneltavuus ja monipuolisuus sekä riittävien säilytystilojen saatavuus. Aikuisten kunto- ja harrasteliikuntilasta tulisi löytyä seuraavanlainen kiinteä kalustus:
- Kiinteä äänentoistojärjestelmä, jonka liityntäpisteet löytyvät ohjaajan läheisyydestä
- Mielellään koko seinän pituudella oleva peili, josta koko ryhmän tulisi näkyä. Peili ei saa olla puolapuiden takana, vaan se tulee sijoittaa seinälle, joka on ohjaajan takana harjoitustilanteessa. Peilin on jatkuttava lähelle lattiaa, aivan jalkalistan yläpuolelle. Monikäyttöisissä tiloissa peili on voitava tarvittaessa peittää esimerkiksi paksummalla verholla. Verhotanko ja verho kannattaa sijoittaa noin 10-15cm peilistä, jolloin verho hidastaa tarvittaessa esimerkiksi pallon liikettä.
- Ääntä eristävä jakoseinä suuremmissa liikuntatiloissa.
- Riittävän suuri varastotila irtovälineistön säilyttämiseen. Varastosta tulisi löytyä erillinen lukittava säilytystila tai -kaappi seurakohtaisille välineille.
Aikuisten ryhmäliikunnassa käytetään yleensä pienvälineistöä esim. steppilautoja, painoja, tankoja ja jättipalloja harjoittelun tehostamiseksi. Sekä kiinteä kalustus että irtovälineiden tarve kannattaa selvitettää ja suunnitella yhteistyössä tulevien käyttäjaryhmien kanssa.
3. Voimistelun lattialajit
Voimistelun lattialajien eli joukkuevoimistelun, kilpa-aerobicin, rytmisen voimistelun sekä tanssillisen voimistelun harjoittelu voi suurimmilta osin tapahtua monikäyttöisissä liikuntatiloissa. Kolmen ensimmäiseksi mainitun lajin ylimpien luokkien ja sarjojen olosuhdekriteerit ovat kuitenkin sellaiset, ettei niitä välttämättä voida järkevällä tavalla toteuttaa muiden lajien käytössä oleviin tiloihin poikkeavien alustaratkaisujen takia.
Lajien harjoittelutiloista tulisi löytyä vähintään yksi ko. lajin suoritusalueen kokoinen tila reuna-alueineen. Suosittelemme, että harjoittelu tapahtuisi kuitenkin tilassa, johon pystytään sijoittamaan kaksi ko. lajin suoritusaluetta. Tämän lisäksi tilassa tulisi olla lisätilaa lämmittelylle, jotta ryhmien vaihto on sujuvaa ja tehokasta.
Lisätietoa lattialajien suoritusalueiden mitoituksesta
Lisätietoa lattialajien tarvittavasta kalustuksesta
Voimistelun lattialajeista erityisesti rytminen voimistelu ja joukkuevoimistelu vaatii liikuntatilan yhteyteen varaston, johon voimistelumatot voidaan sijoittaa. Voimistelumatot vaativat varaston syvyydeksi vähintään 4,5m. Voimistelumatot ovat rullattuna raskaita eikä voimistelijat pysty niitä siirtämään kantamalla. Mattorullat onkin voitava rullata suoraan varastoon. Varastotilojen ovien tulisi olla leveät, riittävän korkeat ja kynnyksettömät.
4. Voimistelun telinelajit
Voimistelun telinelajien eli akrobatiavoimistelun, miesten ja naisten telinevoimistelun, trampoliinivoimistelun sekä TeamGymin harjoittelu tapahtuu pääsääntöisesti erillisissä telinesaleissa. Lajien harraste- sekä alkeis-kilpatoimintaa on kuitenkin mahdollista sijoittaa liikunta- ja montitoimihalleihin osittain kiinteiden ratkaisuiden myötä. Telinelajien korkeamman tason harjoittelu soveltuu vain rajoitetusti samoihin harjoittelutiloihin muiden lajien kanssa.
Osittain kiinteissä tilaratkaisuissa tilassa on joitakin kiinteitä ratkaisuja, kuten volttimonttu ja maahan upotettu trampoliini, mutta muu kalustus on siirrettävissä varastoon. Tämä vaatii hyvät varastointimahdollisuudet liikuntatilan välittömässä yhteydessä.
Lisätietoa liikuntatilan yhteydessä olevasta telinetilasta
Muiden liikuntatilojen yhteyteen on myös mahdollista sijoittaa pieni taitosali, joka ei ole kuitenkaan kiinteästi yhteydessä muihin liikuntatiloihin. Taitosali soveltuu oikein suunniteltuna sekä voimistelun eri telinelajien harjoitteluun (harraste sekä telinelajien alimmat kilpaluokat) että muiden lajien taito- ja oheisharjoitteluun.
Lisätietoa taitosalin mitoituksesta ja kalustuksesta
Yhteiskäyttötiloihin on mahdollista tehdä telinevoimistelun telineitä varten kiinnityspisteet. Näiden avulla tilassa voidaan järjestää esimerkiksi kilpailutoimintaa. Telineistä renkaat, rekki sekä eritasonojapuut vaativat kiinnityspisteet lattiaan.
Kiinnityspisteet suositellaan sijoitettavan pääpelialueiden ulkopuolelle. Telineiden ja alastulomattojen viralliset mitoitukset tulee kuitenkin huomoida kiinnityspisteitä sijoittaessa.
Vasemmalla olevassa kuvassa näkyy naisten telinevoimistelun eritasonojapuiden kiinnityspiste. Kiinnityspisteen toteutus on tässä toteutettu vasta myöhemmässä vaiheessa, kun tilan käyttötarkoitusta on muokattu. Suosittelemme huomioimaan näiden sijoittelun ja toteuttamisen kuitenkin jo tilaa suunniteltaessa.