Voimistelumonttu ja lattiatasoon sijoitettava trampoliini
Kaikkien telinetilojen käyttömahdollisuuksia lisää, jos sinne voidaan sijoittaa voimistelumonttu sekä lattiatasoon sijoitettava trampoliini. Näiden toteuttaminen on järkevintä tehdä tilaa rakentaessa, mutta myös saneerauskohteisiin näitä voidaan toteuttaa erilaisilla ratkaisuilla.
Voimistelumonttuja tarvitaan turvallisuussyistä etenkin telinevoimistelun ja TeamGymin harjoittelutiloissa. Montuista on hyötyä myös akrobatia- ja trampoliinivoimistelun harjoittelussa. Harrastevoimistelussa voimistelumonttuja käytetään apuna turvallisen kehonhallinnan harjoittelussa kaiken ikäisillä ja tasoisille harrastajille.
Monttu voidaan sijoittaa osaksi harjoittelutilaa tilassa, joka on vain voimistelun lajiharjoittelukäytössä. Mikäli voimistelutila toteutetaan jonkin toisen liikuntatilan yhteyteen (esim. palloilusali), suosittelemme montun sijoittamista esimerkiksi erilliseen pieneen voimistelutilaan, joka on erotettu muusta liikuntatilasta esim. nostoseinän avulla.
Oikealla olevassa kuvassa Vuokatti Sportin telinetilaan on sijoittettu sekä lattiatasossa oleva trampoliini (etualalla) sekä avoin irtonaisilla pehmustepaloilla täytetty monttu. Lisätietoa Vuokatin telinetilasta.
Erilaiset monttuvaihtoehdot
Voimistelumontut voivat olla avoimia, katettuja tai niiden yhdistelmiä. Avoimessa montussa irtonaiset pehmustepalat ovat alimpana olevan kiinteän pehmusteen päällä.
Katetuissa montuissa pehmusteet ovat kokonaan joustavan kangaskuoren sisällä. Katetut montut voivat olla myös korkeussäätöisiä (hydraulisia monttuja), jolloin sitä voidaan laskea ja nostaa tarpeen mukaan. Korkeussäätöinen monttu on hyvä erityisesti kilpatelinesalissa (TeamGym ja telinevoimistelu), jolloin pehmusteen korkeutta on mahdollista säädellä suhteessa telineeseen. Osaa telineistä (mm. rekki ja eritasonojapuut) on kuitenkin vaikea sijoittaa hydraulisen montun yhteyteen.
Vierumäen urheiluopiston Volttiareenalta (alla) kuvatussa videossa näkyy alkuun avoin monttu, joka on täytetty perhmustepaloilla. Tämän jälkeen (kohdasta 00:28 eteenpäin) videolla näkyy katettu hydraulinen monttu. Vierumäen volttiareena on toteutettu vanhaan tilaan sen käyttötarkoitusta muuttamalla. Erilaisten volttimonttujen sekä trampoliiniradan sijoittaminen tilaan on vaatinut lattiatason nostamista puurakenteiden avulla.
Monttujen mitoitus
Voimistelumonttujen syvyyteen ja pinta-alaan vaikuttaa niiden käyttötarkoitus. Eri telinevalmistajien ratkaisuissa on myös hieman eroja, mikä voi vaikuttaa tarkkaan mitoitukseen.
Monttumalli | Syvyys* |
Alastulomonttu |
n. 1,2 - 1,5m |
Alastulomonttu, mikäli rekki sijoitetaan lattiatasoon |
3m rekin kohdalla |
Korkeussäädettävä monttu |
2,5 - 3m |
Korkeussädettävä monttu + avattava lattiarakenne |
3,5m (sis. lattiarakenne) |
Lattiatasoon sijoitettava trampoliini |
väh. 1,155m |
Trampoliinirata |
0,8 - 1,5m (riippuu radan leveydestä) |
*Mitta lattiatasosta montun pohjalle ilman pehmusteita.
Voimistelumontun pinta-alaan ja leveys/pituus -mitoitukseen vaikuttaa sen yhteydessä olevat telineet sekä niiden vaatimien alastuloaluiden koko. Esimerkkejä mitoituksesta löytyy telinetilojen kalustus- ja rakentamisohjeistuksista, mutta tarkat mitoitukset tulee käydä aina läpi laitetoimittajan ja/tai lajiasiantuntijan kanssa.
Montun etäisyys seinästä riippuu esimerkiksi sen yhteyteen sijoitettavista telineistä ja niiden vaatimista turva-alueista. Monttu voi olla osittain kiinni seinässä, mutta se edellyttää seinäpehmusteiden sijoittamista näihin kohtiin.