Kilpatelinesali
Kilpatelinesali on voimistelutila, jossa on tarvittavien telinelajien telineet kiinteästi paikallaan. Telinesalin koko voi vaihdella 650m2 - 3 000m2 riippuen tarpeesta sekä tilaan sijoitettavien lajien määrästä.
FIG:n telinenormit (alla oleva linkki) määritelevät kilpailuissa käytettävien telineiden sekä turva-alueiden mitoituksen. Nämä toimivat pohjana mys kilpatelinesalin suunnittelussa, mutta niistä on mahdollisuus poiketa tietyin reunaehdoin. Kilpatelinesalin toteutus tulee suunnitella aina yhteistyössä lajiasiantuntijoiden sekä telinetoimittajien kanssa.
Telinelajien olosuhdekriteerit
SUUNNITTELUN PÄÄPERIAATTEITA:
- Tilaan voidaan sijoittaa naisten ja miesten telinevoimistelua, TeamGymiä, akrobatiavoimistelua sekä trampoliinivoimistelua. Voimistelun lattialajien sijoittamista samaan tilaan ei yleensä suositella, mikäli riittävää äänieristystä ja tilanjakoa ei voida varmistaa.
- Telineitä voidaan sijoittaa lähemmäksi toisiaan, kuin FIG:n telinenormit edellyttävät. Tällöin esimerkiksi alastulomattojen alueet ovat osittain yhteiset. Tämä suunnitelma täytyy kuitenkin tehdä yhteistyössä lajiasiantuntijoiden kanssa, jotta tila toimii käytännössä ja on turvallinen.
- Isommassa telinesalissa tulee varmistaa riittävät vapaat ja esteettömät kulut eri telineille ja telinealueille.
- Alastulonmontun alueet voivat olla osittain yhteiset eri telineille. Tällöin yhteisen alastuloalueen telineillä harjoittelu tapahtuu yhdellä telineellä kerrallaan.
- Ihannetilanteessa tilan lattiakarkeudet suunnitellaan niin, että alastulomattojen, turva-alueen mattojen, joustokanveesin yms. yläpinnat sijoittuvat samaan tasoon yhtenäisesti.
- Telineiden ja kiinnitysten mitoituksia voidaan muuttaa, mutta tämän tulee tapahtua yhteistyössä lajiasiantuntijan sekä telinetoimittajan kanssa.
ESIMERKKIPOHJA 1 (NTV, MTV, AKRO)
Esimerkkipiirrustus teline- ja akrobatiavoimisteluun soveltuvasta telinesalista. Kuvassa ei ole huomioitu oheisharjoittelu- sekä pukuhuonetiloja.
(Kuva: Voimistelutilojen suunnittelu -opas, Rakennustieto oy, 2010)
ESIMERKKIPOHJA 2 (TG)
Esimerkkipiirros TeamGymin käyttöön soveltuvasta harjoitustilasta. TeamGymin permantoalue on tässä tapauksessa muussa tilassa. (Kuva: Voimistelutilojen suunnittelu -opas, Rakennustieto oy, 2010)