Telinesalit ja -hallit
Voimistelun kilpailulajit voidaan jakaa lattialajeihin ja telinelajeihin. Viimeisimmäksi mainittuun kuuluvat:
- Akrobatiavoimistelu
- Miesten telinevoimistelu
- Naisten telinevoimistelu
- Trampoliinivoimistelu
- TeamGym
Kaikille näille lajeille on ominaista se, että olosuhdevaatimukset kohdistuvat lähinnä telineisiin ja niiden sijoitteluun, mutta näiden lisäksi myös tilan rakenteellisiin asioihin kuten telineiden kiinnityksiin, volttimonttuhin sekä tilan korkeuteen. Tämän lisäksi muita tarpeita voi esiintyä kohderyhmästä riippuen.
Voimistelun eri telinelajien yhdistäminen samaan harjoitustilaan on mahdollista. Tällaiset ratkaisut, kuten telinesalien muukin suunnittelu, vaatii kuitenkin lajiasiantuntijan apua tilaa suunniteltaessa. Kaikissa telinelajeissa on omat olosuhdekriteerinsä, mutta osaa telineistä ja muusta harjoitteluvälineistöstä voidaan hyödyntää usean eri lajin harjoittelussa.
Telinetilat voidaan jakaa karkeasti kolmeen luokkaan. Järjestettävän toiminnan suuntaus eri lajeihin sekä harrastamisen taso vaikuttaa siihen, millainen tilatarve todellisuudessa kuitenkin on.
Muiden liikuntatilojen yhteydessä oleva telinetila
= Liikuntasalin välittömässä yhteydessä oleva telinetila (n. 60 - 300m2), jota käytetään ensisijaisesti yhdessä muun liikuntatilan kanssa. Toteutus mahdollistaa lasten ja nuorten harrastevoimistelun sekä varhaiskasvatuksen ja koulujen käytön.
= Taitosali on voimistelun telinetila, joka soveltuu oikein suunniteltuna sekä voimistelun telinelajien harjoitteluun (harrastevoimistelu sekä telinelajien alkeiskilpa) että muiden lajien taito- ja oheisharjoitteluun. Taitosali on mitoitukseltaan noin 250 - 600m2, ja se suositellaan sijoitettavan muiden liikuntatilojen yhteyteen.
= Kilpatelinesali on voimistelun telinelajien kilpaharjoitteluun suunniteltu arkiharjoittelutila, joka on mitoitukseltaan noin 650 - 2 000m2.