Lattiaratkaisut ja muu kalustus
Joukkuevoimistelu & Rytminen voimistelu
Voimistelumatto
Joukkuevoimistelun ja rytmisen voimistelun virallinen kilpailualusta on 14m x 14m voimistelumatto. Suoritusalue 13m x 13m on merkattu mattoon siten, että kaikille reunoille jää 25cm reuna-aluetta. Suoritusalueen ja reuna-alueen erottava raja on 5cm leveä (voimistelumaton rajateippi), joka sisältyy suoritusalueeseen.
Voimistelumatto on väriltään yksivärinen kuitenkin niin, ettei tummia värejä sallita. Valmistajat määrittelevät pääasiassa värit, ja tällä hetkellä suosituin väri on beige.
Yksi mattoalue koostuu neljästä mattosuikaleesta. Kolme mattosuikaletta on mitaltaan 4m x 14m ja yksi matto 2m x 14m. Rullattuina mattosuikaleen läpimitta on noin 50cm ja pituus 2m tai 4m.
Jos mattoa ei voida pitää jatkuvasti lattialla, on voimistelumattojen säilytystilan oltava välittämästi liikuntatilan yhteydessä. Mikäli voimistelumattoa siirretään jatkuvasti esimerkiksi salin ja varaston välillä, tätä varten on järkevää hankkia mattokärry tai kuljetus- ja säilytysvaunu.
Erilaisia vaihtoehtoja löytyy voimistelumattoja valmistavilta yrityksiltä. Suomessa käytetään tällä hetkellä pääasiassa Gymnovan, Spiethin, Pastorellin sekä Bänferin voimistelumattoja.
Lattia
Voimistelumaton alla olevassa lattiarakenteessa tulee olla riittävä jousto ja vaimennus lajiharjoitteluun eri ikäisille voimistelijoille. Näiden ominaisuuksien tulee olla suoritusalueen alla tasaisia. Voimistelumaton tulee pysyä liikkumatta lattialla harjoittelun aikana. Tämä voidaan varmistaa tarvittaessa esimerkiksi liukuesteitä käyttämällä. Suoritusalueen alla oleva lattia ei saa tuottaa häiritsevää ääntä harjoittelun aikana.
Suosittelemme muissa liikuntatiloissa lattiamateriaaliksi ensisijaisesti alue- tai yhdistelmäjoustavaa puulattiaa. Kiinteästi voimistelun käytössä oleviin tiloihin voidaan harkita myös kanveesia, mikäli se on tilassa harjoittelevien voimistelijoiden tason kannalta järkevä vaihtoehto.
Kanveesi
Kanveesi on normaalia urheiluparkettia joustavampi alusta maton alla, jonka suurempi jousto lisää harjoittelun turvallisuutta, kun toistomäärät ovat suuria. Kanveesi on kilpailuissa pakollinen alusta käytännössä ainoastaan kansainvälisissä rytmisen voimistelun kilpailuissa, mutta sitä hyödynnetään entistä enemmän myös voimistelun lajiharjoittelutiloissa sekä osassa kansallisista kilpailuista.
Kanveesi on käytännössä rakenteeltaan kiinteä, sillä sen purkaminen ja rakentaminen vie aikaa. Kanveesi on kuitenkin mahdollista siirtää toiseen tilaan esimerkiksi kilpailuiden ajaksi. Jatkuva purkaminen ja kasaaminen kuitenkin kuluttaa sen rakennetta.
Kanveesirakenteen alle ei ole välttämätöntä rakentaa erillistä joustolattiaa. Sen sijoittaminen jonkin muun urheilulattian tai joustorakenteen päälle on kuitenkin mahdollista. Kansainvälisissä kilpailuissa käytettävän kanveesin tulee olla FIG-hyväksytty (kansainvälisen Voimisteluliiton hyväksymä), mutta harjoittelutiloihin kanveesirakenne on mahdollista rakentaa myös itse.
Kanveesirakenteen korkeus lattiapinnasta on 45 - 55mm. FIG-hyväksytyn kanveesin koko on 13,5m x 13,5m. Itsetehty kanveesi voidaan tehdä samalla mitoituksella, mutta se on mahdollista rakentaa myös "seinästä seinään" periaatteella. Yllä olevassa kuvassa näkyy itsetehdyn kanveesin rakennetta.
Mikäli kanveesi rakennetaan kilpailualustaa suuremmalle alueelle, voimistelumaton tulee turvallisuussyistä peittää koko kanveesialue. Voimistelumattoja on mahdollisuus tilata erikoismitoituksella, jossa maton reuna-alueet ovat suuremmat. Myös yksittäisten irrallisten mattopalojen hankkiminen on mahdollista.
Virallisista FIG-hyväksytyistä kanveeseista Suomessa on käytössä pääasiassa Gymnovan sekä Spiethin kanveesit. Itse tehtyyn kanveesin on saatavilla ohjeet lajiasiantuntijoilta.
*Alempana sivulla lattialajien yhteisiä kalustukseen liittyviä tarpeita
Kilpa-aerobic
Kilpa-aerobicin parketti
Lajin virallinen kilpailualusta on kilpa-aerobicin parketti 12m x 12m. Suoritusalueet 7m x 7m ja 10m x 10m on merkattu parkettiin 5cm levyisellä teipillä, joka erottaa suoritusalueen reuna-alueesta. Tämä raja sisältyy suoritusalueeseen.
Parketissa tulee olla kauttaaltaan tasainen jousto ja vaimennus. Sen erinomainen iskunvaimennus mahdollistaa normaaliin urheilulattiaan verrattuna turvallisemman harjoittelun erityisesti kilpavoimistelijoiden osalta. Viereisessä kuvassa näkyy esimerkki parketin rakenteesta.
Parketin alle ei ole tarvetta rakentaa erillistä urheilulattiaa. Sen sijoittaminen jonkin muun urheilulattian päälle on kuitenkin mahdollista.
Parketti voi olla materiaaliltaan laminaattia tai synteettistä materiaalia. Parketti on väriltään yksivärinen kuitenkin niin, ettei tummia värejä sallita. Lajin kilpailuissa käytettävällä parketilla tulee olla FIG-hyväksyntä.
FIG-hyväksytty parketti koostuu valmistajasta riippuen n. 50 - 70 elementistä, jotka kiinnitetään toisiinsa kiristyshihnoilla ja -kaapeleilla tai jollakin muulla vaihtoehtoisella tavalla.
Parketti on käytännössä rakenteeltaan kiinteä, sillä sen purkaminen ja kasaaminen vie runsaasti aikaa. Parketti on kuitenkin mahdollista siirtää toiseen tilaan esimerkiksi kilpailuiden ajaksi. Jatkuva purkaminen ja kasaaminen kuitenkin kuluttaa sen rakennetta.
Virallisista FIG-hyväksytyistä parketeista on Suomessa käytössä pääasiassa Gymnovan sekä Spiethin parketteja. Virallista parkettia mukaillen Suomessa on kokeiltu kilpa-aerobicin parketin tekoa myös itse, mutta pidemmän ajan kokemusta tällaisen kestävyydestä ei vielä ole.
Lattia
Erityisesti nuorempien sekä alemmissa luokissa voimistelevien urheilijoiden osalta harjoittelu voi tapahtua myös sellaisissa liikuntatiloissa, joihin ei voida sijoittaa lajin virallista kilpailualustaa. Tällöin alue- tai yhdistelmäjoustava puulattia (urheiluparketti) on ensisijainen valinta lattiamateriaaliksi. Synteettiset urheilulattiamateriaalit eivät pääsääntöisesti sovellu lajin harjoittelualustaksi.
*Alempana sivulla lattialajien yhteisiä kalustukseen liittyviä tarpeita
tanssillinen voimistelu
Harjoittelualusta
Tanssillisen voimistelun osalta lajin virallisen suoritusalueen lattiaratkaisuun ei ole yhtä tarkkoja määritelmiä kuin edellä mainituissa lajeissa. Lattiamateriaalin osalta suosittelemme kuitenkin pääasiassa lajille yhdistelmä- tai aluejoustavaa puulattiaa (urheiluparketti), joka on paljaan jalan alla synteettisiä lattioita parempi.
Lajin kilpailuissa kilpailualueen alustana on ensisijaisesti tanssimatto tai yhdistelmä- tai aluejoustava puulattia (urheiluparketti). Joissakin tapauksissa myös voimistelumatto on sallittu.
Lattialajien yhteiset kalustusvaatimukset
- Tiloihin suositellaan kiinteää äänentoistojärjestelmää. Mikäli tila on jaettu eri osioihin, niissä tulee olla itsenäisesti eri tiloissa toimiva äänentoisto ja siihen liittyvät äänilähteet.
- Yhdellä seinällä tulisi olla peili, joka on mitaltaan vähintään lajin suoritusalueen levyinen. Peilin alareuna tulee sijoittaa lähelle lattiaan, jalkalistan yläpuolelle. Mikäli on tarpeen, peilin yhteyteen voidaan sijoittaa verhoratkaisu, jonka avulla peili voidaan tarvittaessa peittää.
- Useamman suoritusalueen sisältävässä liikuntatilassa, harjoittelualueet täytyy voida rajata toisistaan jakoseinällä tai -verholla. Tilassa on oltava hyvä äänenvaimennus, sillä kaikissa voimistelun lattialajeissa käytetään musiikkia ja tämä voi tapahtua samanaikaisesti eri suoritusalueilla.
- Harjoittelutilassa tulisi olla 10 - 20kpl puolapuita. Tämän lisäksi tilassa olisi hyvä olla siirrettävät tai kiinteät balettitangot.
- Hyvä, riittävän voimakas ja tasainen yleisvalaistus. Valaistus ei saa häikäistä urheilijaa.
Mitoitusohjeet lattialajien tiloihin