Toiminnan kehittäminen
Olosuhdekehityksen myötä on usein luontevaa myös kehittää seuran järjestämää toimintaa, mikäli uudet olosuhteet mahdollistavat laajemman tai aiemmasta poikkeavan toiminnan. Toiminnan kehittämisen syyt linkittyvät usein taloudellisiin tekijöihin sekä tilan riittävän käyttökapasiteetin varmistamiseen.
Kehittäminen voi tapahtua nykyisten jäsenten toimintaa laajentamalla tai vaihtoehtoisesti uusia kohderyhmiä palvelemalla. Tältä sivulta löydätkin ideapankin erilaisista toiminnan kehittämisen mahdollisuuksista. Ideapankkiin on pyritty tuomaan erityisesti sellaisia vaihtoehtoisia toimintamalleja, joita voidaan hyödyntää prime-time aikojen ulkopuolella.
HUOM! Mikäli toimintaa myydään jäsenistön ulkopuolelle, seuran tulee huomioida kokonaismyynnin määrä vuodessa. Mikäli tilojen vuokrausta ulospäin sekä jäsenistön ulkopuolelle ulottuvaa toimintaa järjestetään merkittävästi, seuran tulee huomioida verotuskysymykset. Lisätietoa ALV-kokonaisuudesta.
Case - Avoimet harjoitusvuorot
Toimintamuoto: Avoimet harrastusvuorot mahdollistavat tilojen käytön ilman ohjattua toimintaa. Uuden harrastuksen kokeilu, omien taitojen harjoittelu ja perheen yhteinen aika. Mahdollisuus myös vanhempien avoimeen harjoitteluun lapsen harrastuksen aikana.
Kohderyhmä: Seuran harrastajat, perheet, toiminnasta kiinnostuneet uudet harrastajat, vanhemmat
Ajankohta: Iltapäivät koulupäivän jälkeen, viikonloput
Erityishuomioita: Sopii erityisesti tiloihin, joissa välineitä ja telineitä. Toiminnan valvonta, käyttösäännöt ja vahinkotilanteiden vastuunkantaja mietittävä tarkkaan. Matala kustannustaso, joka houkuttaa testaamaan.
Case - Lisätunnit harrastajille
Toimintamuoto: Parantuineiden tilojen ja mahdollisesti lisääntyneiden vuorojen myötä seura voi tarjota harrastajilleen mahdollisuutta lisäharjoitteluun. Lisäharjoittelu voi tapahtua vapaiden vuorojen tai ohjatumman toiminnan kautta.
Kohderyhmä: Seuran harraste- ja kilpavoimistelijat
Ajankohta: Kaikki ajat
Erityishuomioita: Toiminnan ohjauksen ja valvonnan määrittely, pelisäännöt ja vastuuasiat vapailla vuoroilla, houkutteleva hinnoittelu
Case - Treenivuorot ohjaajille ja valmentajille
Toimintamuoto: Seuran ohjaajille ja valmentajille tarjottavat vapaaharjoitteluvuorot, jossa jokainen voi treenata, kehittää omia taitojaan tai suunnitella treenejä halunsa mukaan.
Kohderyhmä: Seuran ohjaajat ja valmentajat
Ajankohta: Aamut, päivät ja viikonloput
Erityishuomioita: Yhteisten pelisääntöjen sopiminen, tilojen saavutettavuus nuorille ohjaajille/valmentajille, tiloihin kulku/lukitusjärjestelmät
Case - Virtuaalijumppa
Toimintamuoto: Seuran salissa ohjaaja kääntää lounasaikaan livestreamin päälle, ja kotona töitä tekevät tai vapaapäivää viettävät liikkujat pääsevät treenaamaan samaan aikaan ohjaajan kanssa. Tallenne on nähtävissä seuran jäsenille iltaan asti, joten enemmän iltatreenistä innostuvat pääsevät myös hikoilemaan.
Kohderyhmä: Kotona liikkumisesta innostuvat aikuiset
Ajankohta: Livetreeni kannattaa sijoittaa esim. lounasaikaan, jolloin moni voi tauottaa omaa työpäiväänsä. Liikuntatilat ovat myös tuolloin vapaana muulta toiminnalta, joten ohjaajalla on tilaa kuvata ja ohjata tuntia.
Erityishuomioita: Sopiva välineistö kuvaamiseen sekä järjestelmä livetreenin lähettämiseen ja tallentamiseen. Seura voi lainata / vuokrata jäsenistölle kahvakuulia, jumppamattoja tai painoja, jos sellaisia ei kotoa löydy.
Case - Viikonlopun teemakurssi
Toimintamuoto: Joogan, trampoliinivoimistelun tai vaikka jonkin tanssityylin ympärille luotu tiivis intensiivikurssi, joka kestää yhden tai useamman viikonlopun. Mahdollisuus tarjota "lisäpakettina" vanhoille jäsenille tai houkutella tämän kautta uusia harrastajia mukaan.
Kohderyhmä: Lapset, nuoret, aikuiset
Ajankohta: Viikonloput, sijoittelu esimerkiksi kilparyhmien kisakauteen, jolloin tilaa saattaa olla enemmän vapaana.
Erityishuomioita: Laadukkaat tilat, jotka mahdollistavat harjoittelun, ruokailut ja pienet välitauot. Uusia harrastajia houkutellakseen vaatii työtä markkinoinnin eteen.
Case - Temppusynttärit
Toimintamuoto: Syntymäpäivät liikunnallisessa ympäristössä mahdollistavat aktiiviset ja monelle lapselle mieluisat juhlat. Synttärikokonaisuuden voi nivoa etukäteen päätetyn teeman ympärille, jolloin seuran toimija ohjaa tunnin. Pelleakrobatiaa, keppihevostelua, temppuratoja...
Kohderyhmä: Lapsiperheet
Ajankohta: Viikonloput ja perjantai-illat
Erityishuomioita: Monipuolinen tila, innostava ohjaaja, tiloihin kulku (lukitusjärjestelmät tms.)
Case - Liikunnallinen iltapäiväkerho
Toimintamuoto: Yhteistyössä koulun tai kunnan kanssa järjestetty liikunnallinen iltapäiväkerhotoiminta tuo voimistelun lasten iltapäiviin. Toimintaa voidaan järjestää joko seuran tiloissa (jos sijainti lähellä koulua) tai koulun liikuntasalissa.
Kohderyhmä: Ala-asteikäiset lapset
Ajankohta: Iltapäivä koulun jälkeen
Erityishuomioita: Tilan sijainti lähellä koulua, ohjaajan saatavuus päivällä, vastuukysymykset, yhteistyö koulun tai kunnan kanssa järkevää
Case - Varhaisaamun tunnit työikäisille
Toimintamuoto: Klo 6.30 – 9 välillä oleva aamujooga tai aamuherättelytunti saa aamuvirkut liikkeelle ennen työpäivää. Toiminta voi kestää koko kauden tai vaihtoehtona on myös testata kurssimuotoista toimintaa, jossa esimerkiksi viiden kerran kokonaisuuteen on helpompi sitoutua.
Kohderyhmä: Työssäkäyvät aikuiset, työttömät ja opiskelijat
Ajankohta: Aamulla ennen työ- tai opiskelupäivän alkua
Erityishuomioita: Hyvä sijainti, paikoitustilat ja saavutettavuus tärkeää, riittävät pukuhuone- ja suihkutilat, ohjaajaresurssien löytäminen, toiminnan vakiinnuttaminen voi olla hidasta
Case - Perhegym aamupäivän liikuntatuokiona
Toimintamuoto: Perhegymiä lapsi voi harrastaa yhdessä huoltajan, kummin, isovanhemman tai vaikka koko perheen kanssa. Tunnilla voi olla mukana useampi lapsi, joten se on helppo yhdistää perheen muuhun arkeen.
Kohderyhmä: Lapsiperheet
Ajankohta: Aamut ja aamupäivät, viikonloput
Erityishuomioita: Tilojen saavutettavuus, ohjaajaresurssien saatavuus, riittävät pukuhuonetilat
Case - Aamupäivän ikiliike
Toimintamuoto: Eläkeläisten yhteiset liikuntahetket aamulla ja aamupäivällä lisäävät vireyttä. Toimintamuoto ja aika mahdollistaa yhteistyön esimerkiksi kunnan kanssa. Mikäli liikuntatilan yhteydestä löytyy keittiöpiste/kahvila, niin yhteisen liikuntahetken jälkeen voi jatkaa jutustelua vaikka kahvikuppien kera.
Kohderyhmä: Eläkeikäiset
Ajankohta: Aamut ja aamupäivät
Erityishuomioita: Tilojen saavutettavuus, sijainti lähellä liikkujia, ohjaajaresurssit, oheistilojen laatu