Rakentamisen ja kalustamisen rahoittaminen
Liikuntatiloihin ja olosuhteisiin liittyvät investoinnit jakaantuvat yleensä rakentamisen ja kalustamisen investointeihin. Perusperiaate kaikissa investoinneissa on se, että investoinnin täytyy tuoda sen omistajalle tai käyttäjälle jotain lisäarvoa verrattuna nykytilanteeseen. Tämä periaate soveltuu myös voimistelutiloihin ja -välineisiin.
Liikuntapaikka- sekä voimisteluvälineinvestointeihin on mahdollista hakea ja saada tukea eri tahoilta. Hyvä muistisääntö kaikissa tukihauissa on se, että avustukset on yleensä suunnattu sille taholle, joka omistaa kiinteistön tai välineet / telineet / tms.
Yleensä seuran ei siis ole esimerkiksi mahdollista saada virallisia liikuntapaikka-avustuksia sellaisen tilan kunnostamiseen, jota se ei omista. Toisaalta rakenteiden, ilmanvaihtojärjestelmien yms. rakentaminen, kunnostaminen ja uusiminen tulisi olla taloudellisesti kiinteistön omistajan vastuulla. Tämä siitä syystä, että tämän kaltaisilla toimenpiteillä on yleensä myös suora vaikutus kiinteistön kuntoon ja arvoon. Kiinteistön omistajalla on vastuu ylläpitää kiinteistön kuntoa.
Toisaalta seura voi kuitenkin saada tukea tällaisen tilan kalustamiseen, mikäli voidaan osoittaa, että seura omistaa kalustuksen ja se on mahdollista esimerkiksi siirtää toiseen paikkaan tarvittaessa. Erilaisissa avustus- ja tukimuodoissa on kuitenkin eroavaisuuksia, joten erilaiset vaihtoehdot on järkevää käydä läpi tukia ja avustuksia myöntävien tahojen kanssa.
Erilaiset tuki- ja avustusmuodot
Valtion yksi tärkeimmistä liikuntapoliittisista ohjauskeinoista Suomessa on liikuntapaikkarakentamiseen suunnatut avustukset. Liikuntapaikkojen perustamishankkeiden investointiavustus on valtion sekä aluehallintoviranomaisten myöntämä valtionavustus veikkausvoittovaroista. Avustuksen yleisenä tavoitteena on edistää kansalaisten hyvinvointia ohjaamalla liikuntapaikkarakentamista eettiseen sekä elinympäristöä edistävään rakentamiskulttuuriin.
Opetus- ja kulttuuriministeriön ehtojen mukaan: ”Liikuntapaikkojen valtionavustuksia myönnetään laajojen käyttäjäryhmien tarpeisiin tarkoitettujen liikuntapaikkojen rakentamiseen, hankkimiseen, perusparannukseen ja näihin liittyvään varustamiseen.”
Lisätietoa OKM & AVI investointiavustuksesta
Erityisesti maaseutumaisella alueella EU-rahoitusta on mahdollista saada liikuntainvestointien tekemiseen. Tukea on mahdollista saada sekä liikuntapaikkojen rakentamiseen että kalustamiseen. Rahoitussuuntana on ns. LEADER-ryhmiltä haettava rahoitus tai ELY-keskuksen maaseutuosastolta haettava rahoitus.
Yleensä hyväksyttävien LEADER- tai ELY-keskusten kautta rahoitettujen yleishyödyllisten investointihankkeiden tulee olla yhteisöllisiä, laajempaa joukkoa palvelevia sekä yhdessä kohderyhmän kanssa suunniteltuja.
Liikuntapaikkainvestoiteihin on mahdollista saada myös muunlaisia tukia, mutta niissä on edellisiä vaihtoehtoja suurempia alueellisia ja paikallisia vaihteluita. Näihin tukiin lukeutuvat esimerkiksi kuntien liikuntapaikkojen investoitituet sekä maakuntaliittojen kehittämisrahastot.
Lisätietoa muista tuki- ja avustusmahdollisuuksista