Käyttötalous
Liikuntatilojen käyttötalous on investointikustannusten rinnalla yhtä tärkeä tai jopa tärkeämpi kokonaisuus seuran toiminnan kannalta. Kuukausittain toistuvat kulut tulee pystyä kattamaan seuran perustoiminnalla, kuten kaikki muutkin seuratoiminnasta syntyvät kiinteät kulut.
Epävarmojen tulojen varaan ei kannata eikä voi laskea isoja kiinteitä kustannuksia, sillä tällainen toimintamalli voi olla sekä seuran toiminnan että olosuhteen ylläpitämisen kannalta iso riski. Ennen isompia investointi- tai vuokrauspäätöksiä seuran tulee tehdä pidemmän aikavälin kannattavuuslaskelma, jossa on huomioitu kaikki olosuhteisiin liittyvät kulut sekä tulot.
Seuran toiminnan osittainen yhtiöittäminen voi tulla ajankohtaiseksi, mikäli toiminnasta ja investoinneista syntyvien kuluerien kannalta ALV:ien hyödyntäminen on taloudellisesti järkevää. Osa suunniteltavista tuloeristä saataa olla myös sellaisia, jotka vaativat toiminnan osittaista yhtiöittämistä, jotta seuran yleishyödyllisyys-statusta ei menetetä.
Olosuhteista syntyviä kulueriä
Kannattavuuslaskelmaa tehdessä tulee huomioida kuluerät, jotka syntyvät tilan käytöstä sekä hallinnoinnista. Kannattavuuslaskelmassa tulee huomioida myös investointikustannukset, mikäli se on tarpeen. Investointikustannukset voivat olla joko kertaluontoinen kuluerä tai vaihtoehtoisesti ne jakaantuvat pidemmälle aikavälille, mikäli investointeja on rahoitettu esimerkiksi lainalla.
Vuokratilasta syntyviä kuluja
- Vuokra (voi sisältää seuraavia kohtia)
- Lämmityskulut
- Sähkö ja sähkön siirto
- Vesi
- Jätemaksut
- Siivous
- Vakuutukset
- Mahdolliset rahoituskulut
Seuran omistamasta tilasta syntyviä kuluja (edellisten lisäksi)
- Tonttivuokra
- Ongelmatilannekorvaukset
- Kulunvalvontajärjestemän ylläpito
- Kiinteistövero
- Rahoituskulut
- Tilan kunnostuskustannukset
- Palkat
Olosuhteista syntyviä tuloeriä
Kuten jo edellä mainittiin, olosuhteeseen (vuokra tai omistus) liittyvät tuloerät tulisi pääsääntöisesti tulla seuran perustoiminnasta sekä vakiintuneista ja suhteellisen varmoista tulonlähteistä. Tällaisia ovat seuran järjestämä liikuntatoiminta, tilan ulospäinvuokraamisesta syntyvät tulot sekä kaupungin tai kunnan jakamat vuokra-avustukset.
Vuoromyynti
Tilan hallinnointitavasta riippuen (ry - oy) vuoromyynnistä voidaan käyttää erilaista nimikettä. Käytännössä tuloerä tarkoittaa kuitenkin joukkueilta, ryhmiltä ja harrastajilta kerättävää osuutta, jolla katetaan heidän osuuttaan tilasta syntyvistä kustannuksista. Osuus voi olla sisällytetty harrastusmaksuun tai vaihtoehtoisesti se voidaan laskuttaa erikseen.
Seuran toiminnan kehittäminen voi parantuneen olosuhdetilanteen myötä tulla ajankohtaiseksi. Toimintaa kehittämällä ja laajentamalla voidaan varmistaa tilan riittävä käyttökapsiteetti, joka samalla lisää toiminnan tuloeriä.
Ideoita toiminnan kehittämiseen
Vuokratuotot
Vuokratuotot ovat seuran ulkopuolisille tahoille myytävien vuorojen tuottoja. Halutessaan seura voi tarjota vuoromyynnin lisäksi myös ohjauspalveluita. Tämän kokonaisuuden osalta on kuitenkin oltava erittäin tarkka verotuksellisista syistä. Lisätietoa liikuntatilojen verotuksesta ja hallinnointimalleista. Edellisen linkin kautta löytyy tietoa myös liikuntatilojen arvolisäverokannasta.
Voimistelutiloja voidaan vuokrata esimerkiksi seuraaville tahoille:
- Muut liikunta- ja urheiluseurat
- Erilaiset järjestykset ja yhdistykset, esim. eläkeliitto, omaishoitajaliitto
- Kunta; koulut, varhaiskasvatus, kunnan järjestämä muu liikuntatoiminta
- Yritykset
- Tapahtumajärjestäjät
Kaupungin tai kunnan vuokra-avustukset
Osa Suomen kaupungeista ja kunnista myöntää muiden kuin kaupungin itse hallinnoimien tilojen vuokraamisesta syntyviin kuluihin avustusta. Avustusmäärät (%) ja toimintamallit vaihtelevat laajasti. Lisätietoa oman paikkakuntasi tilanteesta voit kysyä suoraan liikunnan ja/tai vapaa-ajan toimialan henkilöstöltä.
HUOM! Kaupunkien ja kuntien vuokra-avustukset ovat riippuvaisia vuosittaisesta budjetista, minkä takia vuosittaisia vaihteluja avustusmääriin voi tulla. Pidemmällä aikavälillä tällaisen avustuksen varaan ei siis voida suoraan laskea, vaan muiden tuloerien pitää tarvittaessa pystyä paikkaamaan tässä tapahtuvia muutoksia.