Lajien olosuhdekriteerit
Lajien olosuhdekriteerit
Voimistelun yhdeksän kilpalajin viralliset kansalliset ja kansainväliset olosuhdekriteerit.
Lajien olosuhdekriteerit
Voimistelun yhdeksän kilpalajin viralliset kansalliset ja kansainväliset olosuhdekriteerit.
akrobatiavoimistelu (Akro)
Akrobatiavoimistelussa pää on välillä alaspäin, jalat kohti kattoa, koko vartalo vain yhden käden varassa kannateltuna. Lajissa kilpaillaan pareina, 3-4 hengen joukkueissa ja suurempina ryhminä. Lisäksi Suomessa kilpaillaan yksilöinä akropuilla.
Joukkuevoimistelu (jv)
Joukkuevoimistelun kilpailuohjelma on musiikkiin sommiteltu taiteellinen ja urheilullinen kokonaisuus, jossa pakollisten vaikeusosien lisäksi kokonaisuuden sitovat yhteen jatkuva, virtaava liike sekä ohjelman tunnelma tai teema. Laji on kivunnut harrastajamäärältään Voimisteluliiton kilpailulajeista suurimmaksi.
KILPA-aerobic (ka)
Kilpa-aerobicin näyttävässä kilpailuohjelmassa energinen, tanssillinen koreografia yhdistyy vaativiin vaikeusliikkeisiin, kuten hyppyihin, punnerruksiin ja voimaosiin. Kilpa-aerobicissa kilpailevat sekä miehet että naiset. Kilpailla voi yksilönä, parina, triona tai viiden voimistelijan ryhmänä, ja osallistua voi myös tanssillisempaan AeroDance-sarjaan.
miesten telinevoimistelu (MTV)
Kilpailusuoritus vaatii telinevoimistelijalta paitsi taitoa ja uskallusta, myös voimaa, nopeutta, kestävyyttä, liikkuvuutta, koordinaatiota ja kehonhallintaa. Miesten telinevoimistelussa kilpaillaan kuudella telineellä: permannolla, hevosella, renkailla, hypyssä, nojapuilla ja rekillä.
naisten telinevoimistelu (ntv)
Naisten telinevoimistelussa tekniikka ja esteettisyys yhdistyvät voimaan ja liikkuvuuteen, jotka yhdessä johtavat äärimmäiseen taituruuteen yhdessä maailman vaikeimmista lajeista. Naisten telinevoimistelussa kilpaillaan neljällä telineellä: hypyssä, nojapuilla, puomilla ja permannolla.
Rytminen voimistelu (rv)
Kilpailuohjelmassa voimistelija suorittaa musiikin tahtiin ohjelman, jossa vaikeusosat ja välineen liike yhdistyvät sujuvaksi kokonaisuudeksi. Välineenä yksilövoimistelijalla voi olla joko pallo, vanne, keilat, nauha tai naru. Rytmisessä voimistelussa kilpaillaan joko yksilönä tai joukkueena.
tanssillinen voimistelu (tanvo)
Tanssillinen voimistelu on tanssin ja voimistelun yhdistävä, suomalaiseen naisvoimisteluun pohjautuva laji, jonka ohjelmissa korostuu ilmaisullisuus ja ohjelman kokonaisvaltaisuus. Vartalotekniikan rinnalla harjoitetaan jalkatekniikkaa ja hyppyjä sekä erilaisia fyysisiä ominaisuuksia, kuten liikkuvuutta ja voimaa.
TeaMGYM (tg)
TeamGymissä katsoja pääsee nauttimaan kolmesta erilaisesta kilpailusuorituksesta: tanssillisesta vapaaohjelmasta, volttisarjoista volttiradalla ja korkeista volteista trampetilla. Joka osiossa keskeistä on joukkueen voima. TeamGymissä kilpaillaan miesten ja naisten sarjojen lisäksi myös sekajoukkueella.
trampoliinivoimistelu (tra)
Trampoliinivoimistelun kilpailusuorituksessa voimistelija suorittaa kymmenen liikkeen katkeamattoman sarjan ponnistaen mahdollisimman korkealle suorakaiteen muotoiselta, noin 3x5 metrin kokoiselta trampoliinilta. Lajissa kilpaillaan kansainvälisesti kolmella eri telineellä: trampoliinilla, tuplaminitrampoliinilla ja tumblingissa.